Уроки - дослідження з української мови ( з використанням творчої спадщини В.О. Сухомлинського) у початкових класах.

У початкових класах пройшли уроки - дослідження з української мови ( з використанням творчої спадщини В.О. Сухомлинського).

В 4-А класі класний керівник Затірка Ю. О. відбувся урок позакласного читання на тему: “Людина починається з добра”. Урок-дослідження на якому об`єктом пізнання: людські чесноти.

Продовжили знайомство учнів з творами О.В. Сухомлинського, досліджували про людські чесноти, які притаманні героям його творів, учні оцінювали вчинки головних героїв,їх позитивні риси.

Досліджували, що тільки добра, чуйна людина прийде на допомогу, добре ставиться до рідних і друзів. Клас був поділений на групи: “Знавці”,”Природолюби”,”Дослідники”,”Школярики”.

Отже В. Сухомлинський закликав усіх до добра, творити добро,бо людина починається з добра.

/Files/images/PA110915.JPG/Files/images/PA110920 - копия.JPG/Files/images/PA110916.JPG/Files/images/PA110918.JPG

У 4-Б класі 11 жовтня вчителем Шевчик Н.Г. було проведено бінарний урок - дослідження з української мови та літературного читання з використанням творів В.О. Сухомлинського.

Учні в ролі дослідників, опрацювали оповідання та казки педагога – гуманіста. Діти обмінювалися враженнями, виділяли основну думку кожного твору. На уроці української мови за темою “Закріплення знань про однорідні члени речення”, досліджуючи у групах уривки з творів відшукували однорідні члени речення.

Під час етапу рефлексій учні зробили висновок: усі твори В. О. Сухомлинського учать нас добра, справедливості, поваги один до одного, любові до природи і людей.

/Files/images/PA110888.JPG/Files/images/PA110912.JPG/Files/images/PA110905.JPG

В 3-А класі класний керівник Боярчук О.Г. провела урок – дослідження з української мови “Слова ввічливості”.

За творами В. Сухомлинського “Бути людиною” діти досліджували, що значить по – справжньому бути красивою людиною. Дійшли висновку, що красива людина – це людина добра, ввічлива.

Діти відчинили віконечка чарівного будиночка під назвою “Ввічливість”. Це слова вітання, прохання, вибачення, прощання, подяки.

/Files/images/PA110895.JPG/Files/images/PA110896.JPG

У 2-А класі був проведений урок – дослідження з літературного читання за твором В.Сухомлинського “ Я хочу сказати своє слово”. На уроці учні вчились розуміти зміст тексту, аналізувати і виділяти головне , досліджувати стан неба, вели спостереження , ідучи зі школи . Весь урок учні працювали творчо,намагались розповідати про свої враження так, щоб усім було цікаво. Переглядали відеофільм і аналізували побачене. Зацікавила гра “ Розвідники “,де учні по групах досліджували скільки разів у тексті зустрічаються слова небо і діти. Найбільш вдало пройшли ігри “ Чи є таке речення в оповідання?”,”Чиї це слова”. Підсумком уроку були слова; “Спостерігай і досліджуй так, щоб побачити , слухай так , щоб почути.

/Files/images/PA110939.JPG

Підготувала класний керівник 2-А класу Вагнер Л.В.

В 2-Б класі класний керівник Пашковська О.В. відбувся урок позакласного читання за творами В.О. Сухомлинського на тему “Людина починається з добра “ . Щоб бути схожими на добрих героїв В.О.Сухомлинського , учні досліджували, з’ясовували, як треба жити, щоб про їх могли сказати добрі, гарні слова.

І наприкінці уроку дійшли висновку, що усі твори Василя Олександровича вчать творити добро, адже добро завжди пов’язане з такими людськими чеснотами, як чуйність милосердя,щирість, справедливість, дружелюбність.

/Files/images/PA110884.JPG/Files/images/PA110886.JPG

У 1 класі Помазуновою І.В. було проведено урок навчання грамоти на тему “Звук и , позначення його буквою “и””.

На уроці учні вчилися проводити дослідження за таким мовним явищем, як багатозначні слова. Діти дослідили причину виникнення назви грибів”лисички”. У групах вони проаналізували зовнішній вигляд тварини та гриба і дійшли висновку, що ці об'єкти мають ряд спільних ознак: колір, форма. У зв’язку з цим і було названо гриб лисичкою.

/Files/images/PA110932 - копия.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 514

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.